(+30) 210 6812296
e.a@etairikiaxia.gr

Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις μετά από ένα γάμο;

Όσοι πρόσφατα έχουν αλλάξει οικογενειακή κατάσταση ή σχεδιάζουν μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να ξέρουν ότι σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους.

Τι γίνεται όμως όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.;

Πώς θα κάνετε την επιβεβαίωση στοιχείων για να προχωρήσετε στην υποβολή ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Στο taxisnet θα μπει ο σύζυγος με τους κωδικούς του και στην αρχική οθόνη θα επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων (στη συνέχεια φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την υποβολή δήλωσης μεταβολής (Μ1) και αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης του γάμου).

Τι κάνετε όμως όταν οδηγείστε σε απόφαση διαζυγίου;

Μερικές φορές το διαζύγιο είναι η άλλη όψη του γάμου - και συχνά η γέφυρα για να περάσετε σε ένα νέο γάμο. Η φορολογική νομοθεσία επιτρέπει για τους συζύγους που είναι σε διάσταση ή έχουν χωρίσει να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση των εισοδημάτων τους.

Πώς θα κάνατε διαγραφή του/της συζύγου στην επιβεβαίωση στοιχείων για να προχωρήσετε στην υποβολή ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet όταν είστε σε διάσταση ή έχετε χωρίσει αλλά δεν έχει εκδοθεί το διαζύγιο;

Για την σύζυγο

Στο taxisnet θα μπει η σύζυγος με τους κωδικούς της και στην αρχική οθόνη θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ. Μετά από αυτό θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων σας (στη συνέχεια φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την υποβολή δήλωσης μεταβολής Μ1 και αντίγραφο του διαζυγίου).

Για τον σύζυγο

Στο taxisnet θα μπει ο σύζυγος με τους κωδικούς του και στην αρχική οθόνη θ α διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων σας (στη συνέχεια φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την υποβολή δήλωσης μεταβολής Μ1 και αντίγραφο του διαζυγίου).

Τι κάνετε με την απόκτηση παιδιών και με τα προστατευόμενα μελή;

Στο taxisnet θα μπει ο υπόχρεος (αυτός που τον βαρύνουν) και θα πρέπει να συμπληρώσει τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των παιδιών και των προστατευόμενων μελών που τον βαρύνουν (συμπλήρωση ΑΦΜ εφόσον υπάρχει) και τον πίνακα 3 με τον αριθμό των μελών.


 
Λ. Κηφισίας 32 | ATRINA TOWER, 151 25  Μαρούσι • Αθήνα
Τ: 210 6812296 • email: e.a@etairikiaxia.gr