(+30) 210 6812296
e.a@etairikiaxia.gr

Για τα αυτοκίνητα υπάρχουν δυο τεκμήρια

  • το τεκμήριο αγοράς και
  • το τεκμήριο συντήρησης - κυκλοφορίας (αντικειμενική δαπάνη).

Τεκμήριο αγοράς είναι η δαπάνη που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος για να αποκτήσει το αυτοκίνητο και υπολογίζεται μόνο μια φορά κατά την απόκτηση του αυτοκινήτου. Αν το αυτοκίνητο αποκτήθηκε με μετρητά και έχει εξοφληθεί, το τεκμήριο αγοράς υπολογίζεται ολόκληρο μέσα στη χρήση που αποκτήθηκε, αν όμως το αυτοκίνητο δεν εξοφλήθηκε πλήρως μέσα στη χρήση που αποκτήθηκε αλλά πληρώθηκε μόνο ένα μέρος της αξίας του και το υπόλοιπο θα πληρωθεί σε επόμενα έτη, τότε τεκμήριο αγοράς για το έτος απόκτησης αποτελεί το μέρος του ποσού που πληρώθηκε και το υπόλοιπο ποσό θα υπολογιστεί ως τεκμήριο, τα επόμενα χρόνια όταν θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα. Το τεκμήριο αγοράς γράφεται στους κωδικούς 719-720 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

Τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας υπολογίζεται στους κύριους κατόχους των αυτοκίνητων κάθε χρόνο εφόσον δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες αυτοκίνητων τους.

Αν τα επιβατικά ή μικτής χρήσης ή τύπου JEEP αυτοκίνητα ανήκουν σε εταιρεία και έχουν τεκμήριο, το τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας υπολογίζεται ως εξής:

  • Για την ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.) στους εταίρους που συμμετέχουν. Όταν τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής ή μικτής χρήσης ή τύπου JEEP χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης και ανήκουν σε ομόρρυθμη εταιρεία το τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας μοιράζεται μεταξύ των εταίρων ανάλογα με το ποσοστό που συμμετέχουν στην εταιρεία. Το ετήσιο τεκμήριο που αναλογεί σε κάθε έναν εταίρο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το τεκμήριο του αυτοκινήτου με το μεγαλύτερο τεκμήριο.
  • Η τεκμαρτή δαπάνη των επιβατικών αυτοκίνητων που ανήκουν σε Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., αστική εταιρεία, κοινωνία ή κοινοπραξία στην οποία εταίροι είναι νομικά πρόσωπα υπολογίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη των φυσικών πρόσωπων που μετέχουν σε αυτά τα νομικά πρόσωπα.
  • Για την ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε.) μόνο στους ομόρρυθμους εταίρους. Όταν επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ή μικτής χρήσης ή τύπου JEEP ανήκουν σε ετερόρρυθμη εταιρεία το ετήσιο τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας μοιράζεται μόνο μεταξύ των ομόρρυθμων εταίρων ανάλογα με το ποσοστό που συμμετέχουν στην εταιρεία. Για τους ετερόρρυθμους εταίρους δεν υπολογίζεται τεκμήριο και το τεκμήριο που αναλογεί σε κάθε έναν ομόρρυθμο εταίρο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το τεκμήριο του αυτοκινήτου με το μεγαλύτερο τεκμήριο.
  • Για την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) στον διαχειριστή που είναι ταυτόχρονα και εταίρος ή στους εταίρους εφόσον κάνεις από τους διαχειριστές της Ε.Π.Ε. δεν είναι εταίρος. Όταν τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ή μικτής χρήσης ή τύπου JEEP ανήκουν σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης το ετήσιο τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας μοιράζεται μεταξύ των φυσικών προσώπων που είναι συγχρόνως διαχειριστές και εταίροι, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους. Αν κανείς διαχειριστής δεν είναι και εταίρος συγχρόνως, τότε το ετήσιο τεκμήριο των επιβατικών αυτοκινήτων, μοιράζεται στους εταίρους φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην Ε.Π.Ε. Το ετήσιο τεκμήριο που αναλογεί σε κάθε έναν εταίρο, δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το τεκμήριο του αυτοκινήτου με το μεγαλύτερο τεκμήριο.
  • Για την Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) στους πρόεδρους, τους διευθυντές συμβούλους, τους εντεταλμένους συμβούλους και τους διοικητές. Όταν τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ή μικτής χρήσης ή τύπου JEEP ανήκουν σε Ανώνυμη Εταιρεία το ετήσιο τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας μοιράζεται στους πρόεδρους, τους διευθυντές συμβούλους, τους εντεταλμένους συμβούλους και τους διοικητές. Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. δεν βαρύνεται με τεκμήριο. Το ετήσιο τεκμήριο που αναλογεί σε κάθε έναν από αυτούς, δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το τεκμήριο του αυτοκινήτου με το μεγαλύτερο τεκμήριο.
  • Για την ατομική επιχείρηση επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη της, για τον υπολογισμό της τεκμαρτής δαπάνη συντήρησης και κυκλοφορίας λαμβάνονται υπόψη όλα τα αυτοκίνητα. Εξαίρεση υπάρχει για τις σχόλες οδηγών και για τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, για τις οποίες λαμβάνετε υπόψη μόνον το αυτοκίνητο που έχει το μεγαλύτερο τεκμήριο.

 Ειδικές περιπτώσεις

Όταν το επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής ή μικτής χρήσης είναι μισθωμένο με χρονομίσθωση ή με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) το τεκμήριο υπολογίζεται στον ενοικιαστή για όσο χρόνο διαρκεί η μίσθωση. Μίσθωση πάνω από 15 ημέρες υπολογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Για τα αγροτικά αυτοκίνητα που χαρακτηρίζονται στην άδεια τους ως φορτηγό, δεν υπολογίζονται τεκμήρια συντήρησης και κυκλοφορίας. Αντίθετα αν αυτά είναι τύπου JEEP, τα τεκμήρια υπολογίζονται όπως και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα τύπου JEEP.

Όταν το αυτοκίνητο ανήκει σε ανήλικο, το τεκμήριο βαρύνει τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα το τεκμήριο βαρύνει τον άλλο γονέα.

Κατά την πώληση ή την αγορά του αυτοκινήτου το τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας, θα υπολογιστεί για τόσα δωδέκατα όσοι είναι και οι μήνες κατοχής του αυτοκινήτου. Χρονικό διάστημα κατοχής και κυκλοφορίας μεγαλύτερο από 15 ημέρες θα υπολογιστεί ως ολόκληρος μήνας.

Υπολογισμός τεκμηρίων αυτοκινήτων

Όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα έχουν τεκμήριο διαβίωσης ανεξάρτητα από τον κυβισμό με ελάχιστες εξαιρέσεις (ανάπηροι κλπ).

μέχρι 1.200 κ.ε. ετήσιο τεκμήριο 4.000 ευρώ.

μεγαλύτερο από 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε.

μεγαλύτερα από 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ.ε.

μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.

Το τεκμήριο υπολογίζεται ανάλογα με την παλαιότητα τους και μειώνεται κατά 30% αν η παλαιότητα είναι πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά 50% για παλαιότητα πάνω από 10 έτη. Για το οικ. έτος 2012 φορολογική δήλωση 2011 σε περίπτωση υπολογισμού παλαιότητας ως πρώτο έτος θα ληφθεί το έτος 2006 ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αρχή ή στο τέλος του 2006.

Δηλαδή μείωση του τεκμηρίου κατά 30% έχουν τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως και το 2002.

Μείωση του τεκμηρίου κατά 50% έχουν τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πριν το 2002.

Στους κωδικούς 851-858 γράφεται το ποσό του τεκμηρίου για τα επιβατικά ή μικτής χρήσης ή τύπου JEEP αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης όταν τα αυτοκίνητα έχουν τεκμήριο και δεν απαλλάσσονται. Το ποσό του τεκμηρίου γράφεται και στην περίπτωση ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων, για όσο χρόνο αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί και βαρύνουν το μισθωτή τους. Ανεξάρτητα αν τα αυτοκίνητα έχουν τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας ή δεν έχουν, πρέπει να γραφτούν τα στοιχεία τους στον πινάκα Ιγ. Το ποσό του τεκμηρίου γράφεται στους κωδικούς 851-858 όταν τα αυτοκίνητα έχουν τεκμήριο.

Παράδειγμα 1

Αυτοκίνητο 1.580 κυβικών εκατοστών που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2007 πουλήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, αντί 8.000 με μετρητά.

Από τον πωλητή το τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας του αυτοκινήτου θα γραφτεί στη δήλωση του 2011 που θα κατατεθεί το 2012 ως εξής: λαμβάνουμε υπόψη μας το τεκμήριο για 1.600 κ.ε. που είναι η πλησιέστερη εκατοντάδα στο 1.580 κ.ε. Για ολόκληρο το χρόνο το τεκμήριο είναι 6.400 ευρώ ( 4.000 + 4Χ600). Μείωση λόγο παλαιότητας δεν έχουμε. Επειδή το Σεπτέμβριο που πουλήθηκε το είχαμε πάνω από 15 ημέρες, θα λάβουμε υπόψη μας ολόκληρο το μήνα. Έτσι θα έχουμε τεκμήριο για 9 μήνες το όποιο θα είναι 6.400 Χ 9/12 = 4.800 ευρώ. Το ποσό των 4.800 ευρώ θα γραφτεί στον κωδικό 851 του πινάκα 5 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης. Σημειώνεται ότι ο αγοραστής του αυτοκινήτου θα δηλώσει τεκμήριο για τους 3 μήνες που έχει στην κατοχή του μέσα στο 2011, δηλαδή 6.400 Χ 3/12= 1.600 ευρώ στον κωδικό 851. Επίσης θα δηλώσει στον κωδικό 719 ως τεκμήριο και το ποσό των 8.000 που πλήρωσε μέσα στο 2011 για την αγορά του αυτοκινήτου.

Παράδειγμα 2

λαμβάνουμε υπόψη μας για το τεκμήριο τα κ.ε στην πλησιέστερη εκατοντάδα

αυτοκίνητο 1215 κ.ε. θα υπολογιστεί τεκμήριο για 1.200 κ.ε. 4.000 ευρώ ετησίως.

αυτοκίνητο 1.250 κ.ε. θα υπολογιστεί τεκμήριο για 1.200 κ.ε. 4.000 ευρώ ετησίως.

αυτοκίνητο 1.265 κ.ε. θα υπολογιστεί τεκμήριο για 1.300 κ.ε. 4.600 ευρώ ετησίως.

Παράδειγμα 3

Αυτοκίνητο με παλαιότητα 8 ετών και κυβισμό 1.480 κ.ε. θα υπολογιστεί τεκμήριο για 1.500 κ.ε. μείον 30% για την παλαιότητας και θα είναι 4.060 ευρώ ετησίως ((4.000 + 3Χ600)-(5800Χ30%) = 5.800 -1.740 =4.060).

Παράδειγμα 4

Αυτοκίνητο με παλαιότητα 12 ετών και κυβισμό 1.730 κ.ε. θα υπολογιστεί τεκμήριο 1.700 κ.ε. μείον 50% για την παλαιότητας και θα είναι 3.500 ευρώ ετησίως. ((4.000 + 5Χ600)-(7000Χ50%) = 7.000 - 3.500 =3.500).

 Σημειώνεται ότι δεν γίνονται μειώσεις των τεκμηρίων όπως γινόταν στο παρελθόν στις πιο κάτω περιπτώσεις :

  • Για αυτοκίνητα που αγοράζονται από τον Ο.Δ.Δ.Υ.,
  • Για αυτοκίνητα που ανήκουν στην κυριότητα φορολογούμενου για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα έτη και αυτός έχει ηλικία πάνω από εξήντα έτη και αποκτά αποκλειστικά εισόδημα από συντάξεις ή από ιδιοκατοίκηση.
  • Για αυτοκίνητα που εισάγονται από την αλλοδαπή με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγο μετοικεσίας.

Επίσης καταργήθηκε το τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας δίτροχων και τριχρόνων αυτοκινουμένων οχημάτων ανεξάρτητα από τα κυβικά εκατοστά. Αντίθετα συνεχίζει να ισχύει το τεκμήριο για την αγορά δίτροχων ή τριχρόνων οχημάτων και γράφεται στους κωδικού 719-720.

Δεν έχουν τεκμήριο διαβίωσης για τη συντήρηση και κυκλοφορία τους τα ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα για κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω καθώς και τα αυτοκίνητα που έχουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας. Το πιστοποιητικό αυθεντικότητας εκδίδεται από ντόπιο ή ξένο φορέα που έχουν τέτοια αρμοδιότητα. (άρθρο 16 παρ. Ι ν.2238/1994).

Για το αυτοκίνητο που κατατεθήκαν οι πινακίδες και τέθηκε σε ακινησία δεν υπολογίζεται τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας όσο χρονικό διάστημα αυτό βρίσκεται στην ακινησία. Το ίδιο ισχύει αν το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς. Για την απόδειξη της ακινησίας χρειάζεται να υποβληθεί μαζί με τη δήλωση αντίστοιχη βεβαίωση από την εφορία.

Σε περίπτωση που τα αυτοκίνητα είναι περισσότερα από τέσσερα θα συμπληρωθεί κατάσταση που θα έχει ιδία γραμμογράφηση με τον πινάκα της φορολογικής δήλωσης.

Πάνω στη δήλωση θα γραφτούν τα τρία αυτοκίνητα στις τρεις πρώτες γραμμές και στην τετάρτη γραμμή που είναι κωδικοί 857-858 θα γραφτούν το σύνολο του τεκμηρίου της κατάστασης και πριν από τους κωδικούς θα γραφτεί «ως συνημμένη κατάσταση».

Ειδικά για όσους υποβάλλουν δηλώσεις ηλεκτρονικά στον πινάκα 5.Ι.γ. εμφανίζονται στοιχειά αυτοκινήτων με βάση τα αρχεία του Υπ. Οικονομικών. Υπάρχει δυνατότητα διαγραφής, προσθήκης ή τροποποίησης σε περίπτωση διαφωνίας. Αν συμφωνείτε με τα στοιχειά του πινάκα επιλέγετε επιστροφή στη δήλωση.

 

 

 
Λ. Κηφισίας 32 | ATRINA TOWER, 151 25  Μαρούσι • Αθήνα
Τ: 210 6812296 • email: e.a@etairikiaxia.gr