Η μετατροπή της εταιρικής μορφής μιας επιχείρησης ή ακόμη και η συγχώνευσή της με μία άλλη προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, μεγαλύτερη και ισχυρότερη, είναι συνήθης πρακτική με ισχυρά οφέλη για την επιχείρηση και τον επιχειρηματία που πάρα πολλοί επιχειρηματίες ακολουθούν.
Η εταιρική μορφή που θα επιλέξει ο επιχειρηματίας για να μετατρέψει την υπάρχουσα εταιρεία του, αλλά και το νομικό πλαίσιο στο οποίο θα υπαχθεί, δεν είναι απλή υπόθεση, και κάθε φορά πρέπει να την εξετάζουμε ανά περίπτωση.
Ας δούμε κάποιες μετατροπές και τα πλεονεκτήματα που αυτές προσφέρουν σε όσους επιλέξουν μετατροπή στην εταιρική μορφή της επιχείρησής τους.
Μετατροπή ατομικής επιχείρησης, προσωπικής εταιρείας (Ο.Ε ή Ε.Ε.) και Ε.Π.Ε. σε Α.Ε.
- Υπερδωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδος, αρκεί να μην έχει γίνει χρήση προηγουμένως.
- Έκπτωση περισσότερων αποσβέσεων και δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
- Δυνατότητα συνέχισης της επιχείρησης ακόμη και σε περίπτωση θανάτου των ιδρυτών της Α.Ε. ή μεταβίβαση σε κληρονόμους εν ζωή με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.
- Μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και εμπιστοσύνη της αγοράς και των συναλλασσομένων με την εταιρεία.
- Απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων (υπό προϋποθέσεις).
Μετατροπή προσωπικής εταιρείας Ο.Ε ή Ε.Ε. σε Ε.Π.Ε.
Τα πλεονεκτήματα είναι τα ίδια με τα παραπάνω με την προσθήκη του μικρότερου κεφαλαίου που απαιτείται για τη μετατροπή της εταιρείας σε Ε.Π.Ε. από ότι σε Α.Ε. Το ελάχιστο ποσό κεφαλαίου που απαιτείται για μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης έχει μειωθεί από τα 18.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ αντί για 60.000 στην Α.Ε.
Μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε ή Ε.Ε.)
- Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης με μετάπτωση σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή των κερδών, ο οποίος μειώνετε σε 20% (Σχετική ανάλυση Newsletter OnTax Οκτωβρίου 2011).
- Επίσης, ο πρώην ατομικός επιχειρηματίας επωφελείται από τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος της Ο.Ε. ή της Ε.Ε. στην οποία είναι εταίρος σε οχτώ μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις.
- Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων με αντάλλαγμα εταιρικά μερίδια (από Ο.Ε. ή Ε.Ε.), δεν καταβάλλεται ο αντίστοιχος φόρος, ακόμη και αν οι εταιρείες αυτές έχουν ακίνητη περιουσία.
- Δεν υπόκειται σε φόρο υπεραξίας (20%) η μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου από τους γονείς στα παιδιά ή τον/ τη σύζυγο λόγω συνταξιοδότησης σε άλλη περίπτωση πάλι απαλλάσσονται από το φόρο χρησιμοποιώντας για την αξία μεταβίβασης των εταιρικών μεριδίων το όριο απαλλαγής από την γονική παροχή.
- Σε περίπτωση αποχώρησης ενός εταίρου από την Ο.Ε. ή την Ε.Ε. και λήψης της μερίδας του σε ακίνητα, χωρίς λύση της εταιρείας και εφόσον η μεταβίβαση υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), ο φόρος αυτός μειώνεται στο ένα τέταρτο.